July 6, 2012

makmal kulit a.k.a HADA LABO.. ♥

date : 7-6-2012
mood : teringin nak makan laksa..
listening to : bunyi plastik..



ASSALAMUALAIKUM, salam penghulu segala hari.. :)
hari nie aku berbesar hati nak cerita pasal produk penjagaan muka aku..
even muka aku takde la segebu Nora Danish, aku still nak share jugak, hehehe..

*comel betul dia nie kan..?? i like, hehe..*

ok, back to story..
skin care yang aku pakai sekarang nie HADA LABO..
pernah dengar ke tak pernah dengar..??
kalau tak pernah dengar, baca la entry aku nie dengan khusyuk lagi istiqamah ye, hahahaha.. :D

HADA LABO nie produk skin care dari jepun..
tengok nama pun dah tau kan..?? so, jangan tanya lebih-lebih kenapa nama dia pelik.. hehe..
tak dinafikan, produk nie dalam kategori tak murah sangat, tak mahal sangat..
PERCAYA la, walaupun agak mahal, tapi memang berbaloi-baloi..
nak tau sebab apa aku kata berbaloi..?? nanti aku cerita..
TUNGGUUUUUUUU..

first of all, aku nak cerita dulu pasal face wash..
ada banyak jenis face wash HADA LABO nie.. ada whitening, firming, moisturising..
aku guna AHA + BHA face wash..
face wash nie dalam kategori TAMAGOHADA.. (hahahaha, gasak la asyik sebut benda pelik2 nie, hehe..)

takpe, jangan risau.. aku yang mention nama-nama pelik tu, aku jugak yang bagi maksud semua tu k..
TAMAGOHADA tu maksud nya :
TAMAGO = TELUR
HADA = KULIT
so, bila digabungkan, makna nya KULIT TELUR..
tetiba rasa nak jadi cikgu bahasa jepun la pulak, hehe.. rasa-rasa layak tak..?? :P

*taaaaadaaaaa..!! my lovely face wash..*

TAMAGOHADA nie boleh buatkan kulit korang bak telur yang dikupas..
rasa clean sangat lepas cuci muka, rasa takde langsung kotoran yang melekat..
kalau ikut cara betul, patut nya time nak cuci tu kena pakai air suam-suam kuku..
tapi sebabkan rumah aku takde water heater, aku bedal je cuci guna air sejuk..
so far ok je, still gebu macam kulit telur.. (perasan tahap maksima nie, huahua..)
ok, terima hakikat muka aku memang ada kaitan dengan telur..
i means, aku ada pipi telur.. korang ada..?? gagagaga..

*kalau nak kulit segebu telur rebus nie, try la AHA+BHA face wash.. 
tetiba aku rasa nak makan nasik lemak bila tengok gambar nie.. apakah..?? hehe..*

lepas tu kan, mesti korang rasa ala-ala puteri raja sebab muka dah licin & bebas dari kotoran (amboi, hehe..)
then, guna pulak SHA moisturising lotion.. THE BEST PRODUCT I EVER HAD..!! :)
ada 3 jenis lotion, aku pilih yang moisturising nie sebab kulit aku kering..
so, better aku pilih yang moisturize punya kan..??
and for your information, lotion nie sebenar nya toner.. orang jepun gediksssss nak panggil lotion, hehe..

*aku guna yang botol putih.. love sangat-sangat..*

tak payah pakai banyak, 3-4 titik dah cukup.. aku guna 3 titik je sebab nak saving.. tu pun dah cukup, hehe.. 
lepas titik kat tapak tangan, tepuk-tepuk lotion tu kat muka korang..
kena ada kesabaran sikit nak tepuk-tepuk muka tu sebab lotion nie lambat absorb..
sebab nya, produk HADA LABO nie 100% free from alcohol, mineral oil, fragrance..
tepuk manja-manja k, jangan ganas pulak.. nanti rosak pulak kulit korang yang halus mulus tu.. :)

 
*video nie tunjuk cara betul nak tepuk-tepuk muka korang.. memang melekit bila lotion tu dah mula meresap.. 
best sangat.. tapi kulit aku takde la toing toing macam muka model nie, haha..*

last sekali, aku guna SHA moisturising milk.. more to pelembap la benda nie..
ok je cuma jangan pakai banyak sangat.. sebab kalau banyak, muka jadi berminyak..
aku guna 1 titik je, saving giler kan..?? sehari guna dua kali.. so makna nya 2 titik sehari..
berapa lama pulak nak tunggu benda nie habis.. memang jimat kaw-kaw punya, hehe..
aku suka betul benda yang mensavingkan duit aku nie, hahahaha.. :D

 *SHA moisturising milk yang milk sangat..*

ada banyak lagi yang kena pakai.. contoh, pelindung UV, eye cream, & macam-macam lagi la..
aku tak pakai pun, cukup la dengan 3 produk skin care aku tu..
ikut slogan HADA LABO la, PERFECT X SIMPLE..
kalau pakai semua, kopak duit aku, hahahaha..

hari tu aku ada tanya misr, ada nampak apa-apa perubahan tak kat muka aku..
misr kata, tak payah nak pakai bukan-bukan, kulit dah ok..
see..?? tak sempat nak cerita lebih, misr dah jawab macam tu..
terbantut cerita aku, sob sob.. T____T

overall, produk nie memang best sangat..
berbaloi sangat sebab tak payah pakai banyak, duit pun jimat sebab tahan lama..
muka pun makin lembap, i like.. hehe..

so, siapa yang rasa nak guna HADA LABO tu, boleh try la..
ada trial pack kalau korang nak cuba samada produk nie sesuai ke tak..
so far, review yang aku baca semua nya kata produk nie ok + best..
apa-apa pun, try sendiri.. jangan taksub sangat dengan pendapat orang lain k.. :)

lastly, layan status mama yang aku print screen semalam..
baru hari nie aku nak upload, hahahaha..

 *nama bakal menantu2 takde ke mama..?? kami pun bakal jadi anak mama jugak.. hehe..
dengar tu misr, mama pesan.. buat tau..* 

sebagai penutup entry, layan latest picture aku..
nie time celebrate birthday misr minggu lepas, hehe..
nampak tak pipi telur aku tu..?? tengok boleh, pegang jangan..!! hahahahaha..

*tembam sangat..*


p/s : pendaftaran kelas belajar bahasa jepun dibuka sekarang.. siapa nak join, call nombor nie.. 1300-hang telefon-hang bodoh.. kihkih.. :P



lots of love,
fatin

No comments:

Post a Comment

Terima kasih. (^_^)V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...